Bloggnorge.com // Harkmark sko og søm
Start blogg

Harkmark sko og søm

Bare enda et Bloggnorge – Gratis blogg-nettsted

Sko fra gamle dager

Kategori: Skoen underveis | 2 kommentarer » - Skrevet torsdag 21. april , 2016 kl. 17:30

Jeg har tegnet for å vise frem mangfoldet av sko til våre folkedrakter.
Spenneskoen har fått alt for stor plass, og til slutt en slags ufeilbarlig status som «skoen» til bunaden.
Den ble dominerende ettersom færre skomakere kunne lage de opprinnelige modellene.
Og fabrikkene kunne tilby én modell. Mye kan legges til om hvorfor spenneskoen dominerer i dag.

Bunad og folkedrakt miljøet i Norge og hele Skandinavia har arbeidet iherdig for å få laget nytt av de gamle draktene, trene opp fagfolk som vet hva de gjør, hvilken søm hvor også videre. Det er ikke like mange skomakere som driver med dette. Den mest kjente het Ingrid Dillekås, hun gikk bort i september 2013.
Jeg startet arbeidet med å finne gamle sko fra hele landet og danne meg et bilde av tradisjonen.
I august 2013 reiste jeg til Folkemuseet på Bygdøy for første gang. Da ba jeg om å få se 6 par sko.
De ble lagt klare og i løpet av 4 timer fikk jeg laget det jeg trengte av skisser. Jeg tok mål og noen foto slik at jeg hadde flere måter å huske på. I fjor sommer tegnet jeg alle skissene om til tekniske arbeidstegninger. Fra siden og rett fra oven. Da jeg satte sammen modeller til til dette heftet, slo det meg at dette var en død fremstilling. Det ble veldig kjedelig.

P1030622
Fra Telemark: Dufsesko, Spennesko med ører, Pløsesko, og Snipesko.
Jeg valgte derfor å stille 4 enslige sko opp mot hverandre. Med god luft rundt. Ingen forstyrrende tekst, bare et enkelt nummer som henviser til enkel informasjon om Sted, og tid.
Det er ikke så enkelt med disse skoene som ble brukt i gamle dager. Enkelte prakteksemplar har sin fortelling, andre ble bare gitt til museet.
Det begynner allikevel å danne seg et bilde av dufsesko i Telemark og Buskerud, nærmere bestemt Tinn og Hallingdal. Noen dufsesko fra Tuddal har helt klart sine egene trekk.
Krotasko fra Vestlandet. Men også fra Flesberg i Hallingdal. Spennesko fra hele landet, noen Dufsesko med spenne, Spennesko med pløs. Pløsesko med sipe. Spennesko med ører. Snipesko fra Setesdal, og Vinje i Telemark. Pløsesko fra Hedemark. Og jeg vil ta med Jämtland og Härjedalen, som var en del av Norge frem til unionsoppløsningen i 1905.
Ja, er dette ubegripelig så gir heftet en grei innføring i bilder, om enn litt sparsomt med teksten.
Jeg valgte å skrive noen få ord om sko, i den tiden som vi tenker er Gamle dager.
Til en annen utgave skal jeg skrive mer om skoene. Denne utgaven er en liten innføring.

Jeg har dessuten kastet meg på en motebølge. Jeg har valgt et ganske tykt papir. Det betyr altså at det er mulig å fargelegge selv. Og bak i heftet står noen sider blanke. Disse kan brukes til å tegne videre.
Altså fargebok-for-voksene-bølgen.

Annonser

Kommentarer

 1. Sindre sier:

  Hei!
  Så kult at du også blogger om ting fra gamle dager :-)
  Jeg fant loggen din da jeg lette etter info om gamle dager som jeg også har skrevet et innlegg om.
  Ta gjerne turen innom en gang ☺

  • lettpaataa sier:

   Hei. Nå har jeg for andre gang funnet ut at eposten ikke kommer igjennom. Takk for turen innom, hvor er det du holder til?
   Dina Harkmark Lie

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.