Bloggnorge.com // Harkmark sko og søm
Start blogg

Harkmark sko og søm

Bare enda et Bloggnorge – Gratis blogg-nettsted

Svovel Skomaker

Denne siden på bloggen handler om den andre siden av yrket mitt. Reparasjoner og diverse «matauk» arbeid, som seletøy, nøkkelfiling og båtkalesjer. En skomaker må gjerne kaste seg omkring for å kunne få inn de pengene også.
Da jeg startet med skomaker håndverket som 22 åring, var jeg mildt sagt ikke interessert i sko. Et hederlig unntak var Danske Andefødder. Fotform sko.
Jeg startet uten innsikt, uten motedilla, likte ikke bling, eller sko med hønsefot. Jeg ville bare lære det gamle håndverket. Da dette bare var en 20% av utdannelsen og resten var reparasjon av moderne sko, fikk jeg jammen prøve dette med.
Det var takket være lærere og mentorer at jeg tok den helt ut, flyttet til Oslo jobbet på rep verksted, for å kunne jobbe med noe jeg kunne bedre enn andre. Og lære av de beste som kunne avse en dag, og vise og råde meg i det gamle håndverket.
Det var ikke før en sommerlig lørdag jeg satt med to andre skomakere på verksted og nøt te, dadler og sommervarme at jeg fikk min åpenbaring…

En kunde kom inn med en sko som trengte lim i sålekanten. Torben spratt opp. tok skoen med seg i skjul av en maskin, og tittet etter noe inni skoen. Han tok med skoen til kunden og fortalte denne
«Beklager, skaden er for omfattende, jeg kan ikke hjelpe deg». Dette er jo det jeg gjør mest av på Tveita, lime såler fast igjen, hva var så uvanlig med denne? » Spurte jeg.
Vel, ikke ta imot slike jobber om binnsålen er av papp, da tar du bare sjangsen på å få den tilbake som reklamasjon!» Ja det forsto jeg, men hvor vanlig var dette, da?
Jeg tok farvel og la ut på oppdagelsesferd.

Langs med Oslos handlegater. Skobutikk på skobutikk. Jeg gikk enkelt til verks. Ett merke, en serie og noen sko i hver serie. Jeg ville se hva binnsålene var laget av!
Det ble en skuffelse. Jeg fant utelukkende papp. I Eurosko, Skoringen, Økonomisko (ikke overraskende), og flere andre butikker som Timberland og Camper. Jeg sto igjen med et litt anderledes inntrykk av skobransjen etter dette. Jeg tok flere turer i mange flere butikker og har til nå dessverre ikke funnet noe særlig å komme med. Noen unntak… Enkelte sko fra Bubetti, De fleste sko fra Red Wing Boots,  Echt Zwiegeneht fra Meindl, Danske Andefødder, El Naturalista, Birkenstock (men overlær av plast, skuffelse).

Men, tenker du Ecco, da? Klaveness. Ja papp de med. Utelukkende!
Slutt å kjøp dette søppelet. Så slipper du unna med uskadd lommebok. Du vil ha ordentlige sko? Kjøp av Asbjørn Dagestad i Josefinesgate 2 i Oslo.

Mannen min mekker. Skal jeg kjøpe bil så bestemmer han.
Skal han kjøpe sko: bestemmer jeg!

Annonser

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.